Zonneboiler-expert.nl

Home | Wie zijn wij ? | Contact | Disclaimer | Privacy

De werking van een zonneboiler

Op deze pagina kunt u lezen hoe een zonneboiler feitelijk werkt. Op andere pagina's kunt u ook lezen welke twee systemen of principes er zijn en over de 4 soorten zonneboilers die er beschikbaar zijn.

Via duidelijke illustraties kunt u de verschillen en overeenkomsten bekijken en alvast een idee krijgen of een zonneboilerinstallatie geschikt is voor uw woning.

Hoe werkt een zonneboiler ?

De werking van een zonneboiler
Op het dak of in de tuin van uw woning worden zonnecollectoren geplaatst (enkele m2 in totaal) waarmee zonnestraling wordt opgevangen. In de goed goed geÔsoleerde en efficiŽnte zonnecollector loopt een stelsel van leidingen waardoor een bepaalde vloeistof loopt. Deze vloeistof wordt verwarmd door de zon. Vanwege de specifieke eigenschappen van de zonnecollector kan deze vloeistof wel 90 graden Celsius warm worden.

Deze vloeistof wordt continu rondgepompt via het leidingwerk dat via een spiraal (=warmtewisselaar) door een zogenaamd voorraadvat loopt dat gevuld is met kraanwater. De verwarmde vloeistof die afkomstig is van de zonnecollector geeft zijn warmte weer af aan het koude kraanwater, waardoor dit water verwarmd wordt tot zo'n 60 tot 80 graden Celsius. De gehele vooraad in het vat wordt daardoor op een continu temperatuur van minstens 60 graden gehouden. Op het moment dat bijvoorbeeld de warm water kraan van de badkamer wordt geopend, zal een deel van dit warme voorraadwater gebruikt worden.

Op dagen dat er heel veel warm water nodig is of dat de temperatuur onvoldoende is, zal het water eventueel naverwarmd moeten worden om de gewenste temperatuur te bereiken. Dat gebeurt door een gasgestookte HR-ketel dat voldoet aan het NZ-label (Naverwarming Zonneboilers).

Illustratie van een zonneboiler installatie

Illustratie van een zonneboiler installatie


Verschillende soorten zonneboilers

Zonneboilers zijn er in verschillende soorten, maten en systemen, afhankelijk van de gewenste capaciteit en mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld zonneboilers die ook de complete woning kunnen verwarmen en zijn er bijvoorbeeld compacte plaatsbesparende zonneboilers voor situaties waar weinig ruimte voorhanden is. Een ding hebben ze echter allemaal gemeen: ze functioneren op basis van zonne energie en besparen daardoor sterk op de jaarlijkse energiekosten.

Meer informatie over zonneboilers

Zonnecollectoren Op deze pagina wordt gekeken naar de zonnecollectoren, een essentieel onderdeel van een zonneboil...

De installatie van een zonneboiler Meer informatie over het installeren van een zonneboilersysteem vindt u op deze pagina. Allereers...

Soorten zonneboilers Er zijn momenteel 4 soorten zonne boilers verkrijgbaar in de handel in Nederland. Drie van de vie...

Zonneboiler systemen Er zijn qua vloeistofsysteem grofweg twee systemen te onderscheiden: het terugloopsysteem en het ...

Zonne energie wordt benut

De zon: bron van alle energie, oneindig en gratis. Deze alternatieve bron van energie wordt steeds aantrekkelijker door de almaar stijgende energieprijzen en de verbeterde efficiency en de gedaalde prijzen. Lees hier verder over de onuitputtelijke energiebron, onze zon.

Zonnecollectoren & voorraadvat

Vacuümbuis zonnecollectoren

Het aantal en de oppervlakte van zonnecollectoren wordt bepaald op basis van de gewenste capaciteit. Daarnaast kan de inhoud van het voorraadvat variëren: van 70 liter tot en 2.000 liter, afhankelijk van beschikbare ruimte, piekbehoeftes en budget.

Sterke besparing op gas

Door de toepassing van een standaard zonneboiler bespaart een huishouden van 4 personen zo'n 50 % op de gaskosten voor verwarming van kraanwater. Jaarlijks scheelt dat ruim € 130 (bij prijspeil 2016).

Naar boven...
Treechicken BV
Aston Martinlaan 56
3261 NB Oud-Beijerland
E-Mail: info@treechicken.nl
Internet: www.treechicken.nl