De werking van een zonneboiler

Op deze pagina kunt u lezen hoe een zonneboiler feitelijk werkt. Op andere pagina's kunt u ook lezen welke twee systemen of principes er zijn en over de 4 soorten zonneboilers die er beschikbaar zijn.

Via duidelijke illustraties kunt u de verschillen en overeenkomsten bekijken en alvast een idee krijgen of een zonneboilerinstallatie geschikt is voor uw woning.

Hoe werkt een zonneboiler ?

De werking van een zonneboiler

Op het dak of in de tuin van uw woning worden zonnecollectoren geplaatst (enkele m2 in totaal) waarmee zonnestraling wordt opgevangen. In de goed goed geïsoleerde en efficiënte zonnecollector loopt een stelsel van leidingen waardoor een bepaalde vloeistof loopt. Deze vloeistof wordt verwarmd door de zon. Vanwege de specifieke eigenschappen van de zonnecollector kan deze vloeistof wel 90 graden Celsius warm worden.

Deze vloeistof wordt continu rondgepompt via het leidingwerk dat via een spiraal (=warmtewisselaar) door een zogenaamd voorraadvat loopt dat gevuld is met kraanwater. De verwarmde vloeistof die afkomstig is van de zonnecollector geeft zijn warmte weer af aan het koude kraanwater, waardoor dit water verwarmd wordt tot zo'n 60 tot 80 graden Celsius. De gehele vooraad in het vat wordt daardoor op een continu temperatuur van minstens 60 graden gehouden. Op het moment dat bijvoorbeeld de warm water kraan van de badkamer wordt geopend, zal een deel van dit warme voorraadwater gebruikt worden.

Op dagen dat er heel veel warm water nodig is of dat de temperatuur onvoldoende is, zal het water eventueel naverwarmd moeten worden om de gewenste temperatuur te bereiken. Dat gebeurt door een gasgestookte HR-ketel dat voldoet aan het NZ-label (Naverwarming Zonneboilers).

Illustratie van een zonneboiler installatie

Illustratie van een zonneboiler combi
Illustratie van een zonneboiler combi

Verschillende soorten zonneboilers

Zonneboilers zijn er in verschillende soorten, maten en systemen, afhankelijk van de gewenste capaciteit en mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld zonneboilers die ook de complete woning kunnen verwarmen en zijn er bijvoorbeeld compacte plaatsbesparende zonneboilers voor situaties waar weinig ruimte voorhanden is. Een ding hebben ze echter allemaal gemeen: ze functioneren op basis van zonne energie en besparen daardoor sterk op de jaarlijkse energiekosten.

Meer informatie over zonneboilers

 • De installatie van een zonneboiler

  Meer informatie over het installeren van een zonneboilersysteem vindt u op deze pagina. Allereers...

 • Zonnecollectoren

  Op deze pagina wordt gekeken naar de zonnecollectoren, een essentieel onderdeel van een zonneboil...

 • Soorten zonneboilers

  Er zijn momenteel 4 soorten zonne boilers verkrijgbaar in de handel in Nederland. Drie van de vie...

 • Zonneboiler systemen

  Er zijn qua vloeistofsysteem grofweg twee systemen te onderscheiden: het terugloopsysteem en het ...

Zonne energie wordt benut

De zon: bron van alle energie, oneindig en gratis. Deze alternatieve bron van energie wordt steeds aantrekkelijker door de almaar stijgende energieprijzen en de verbeterde efficiency en de gedaalde prijzen. Lees hier verder over de onuitputtelijke energiebron, onze zon.

Zonnecollectoren & voorraadvat

Vacuümbuis zonnecollectoren
Vacuümbuis zonnecollectoren

Het aantal en de oppervlakte van zonnecollectoren wordt bepaald op basis van de gewenste capaciteit. Daarnaast kan de inhoud van het voorraadvat variëren: van 70 liter tot en 2.000 liter, afhankelijk van beschikbare ruimte, piekbehoeftes en budget.

Sterke besparing op gas

Door de toepassing van een standaard zonneboiler bespaart een huishouden van 4 personen zo'n 50 % op de gaskosten voor verwarming van kraanwater. Jaarlijks scheelt dat ruim € 150 (bij prijspeil 2020).

Wilt u ook fors besparen op uw energiekosten met een zonneboiler?

Hoe werkt een zonneboiler ?

Voordelen zonneboilers

Jaarlijkse energiebesparing

Wat kosten zonneboilers ?

Forse subsidies zonneboilers

Geld besparen met zonnepanelen

Installatie van een zonneboiler

Zonnecollectoren

Energieprijzen blijven stijgen

De verwachting is dat door de toenemende schaarste en stijgende vraag de energieprijzen sterk zullen blijven stijgen in de komende jaren. Hierdoor wordt zonne-energie alleen maar interessanter aangezien de besparing hoger zal zijn en de terugverdientijd korter.

Veelgestelde vragen

Soorten zonneboilers

Wie zijn wij ? Contact Disclaimer Privacy

Treechicken BV - KvK nummer 51797917