Compacte zonneboiler

Op deze pagina schenken we aandacht aan een compacte zonneboiler. Dit compacte praktische systeem is goedkoop in aanschaf, eenvoudig in installatie en bespaart aanzienlijk op uw jaarlijkse electriciteitskosten.

Illustratie van een compact zonneboiler systeem
Illustratie van een compact zonneboiler systeem

Wilt u ook fors besparen op uw energiekosten met een zonneboiler?

Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler configuratie bestaat uit een combinatie van een zonnecollector en een boiler c.q. voorraadvat. De systemen zijn geïntegreerd en er is geen sprake van een aparte boiler. Het water wordt direct in de zonnecollector verwarmd. Een compacte CV boiler kan bestaan uit een zonnecollector met geïntegreerde watervoorrraadruimte, maar kan ook een gekoppelde boilerruimte hebben (zie onderstaande foto) .Dit compacte systeem heeft vanzelfsprekend een kleinere opslagmogelijkheid en is vooral bestemd voor situaties waar weinig ruimte is en waar een kleine capaciteit toereikend is.

Zonnecollectoren met in-situ boilervat
Zonnecollectoren met in-situ boilervat

Werking van het systeem

De zonnecollector of -collectoren vangen de zonnestraling op via een zogenaamde absorber in de collector. Deze geeft de warmte weer door aan het kraanwater dat door een fijnmazig leidingwerk aan de achterkant van de absorber loopt. Het opgewarmte kraanwater loopt via een leiding naar de HR ketel of wordt direct afgetapt.

De vloeistof kan in (vacuümbuis)zonnecollectoren wel op lopen tot 200 graden Celsius, maar zal uiteindelijk het kraanwater minimaal verwarmen tot 60 graden Celsius.

Indien iemand de warm water kraan openzet zal het door de zon verwarmde water daar naartoe getransporteerd worden.

De capaciteit van een compacte zonneboiler is minder dan andere soorten zonneboilers en wordt vooral benut in plaatsen waar weinig ruimte is of waar de capaciteitsbehoefte minder is. Vanzelfsprekend is ook de initiële investering lager.

Naverwarming

In geval van nacht of grote vraag kan het noodzakelijk zijn dat het water afkomstig van de zonneboiler enigszins naverwarmd dient te worden. Dit kost vanzelfsprekend gas, maar slechts een fractie ten opzichte van de verwarming van volledig koud kraanwater.

Capaciteitsbepaling

Hoeveel capaciteit moet een zonneboilerinstallatie hebben ? Dat is afhankelijk van de volgende variabelen:

 • het aantal personen in de huishouding (de hoeveelheid warm water dat men dagelijks nodig heeft)
 • de snelheid waarmee warm water moet worden geleverd (zeker op piekmomenten)
 • de eis aan de voorverwarming van de CV ketel leiding
 • de temperatuur die men wil hebben

De capaciteit kan verruimd worden door meer zonnecollectoren te installeren en/of een groter boilervat. Deze onderdelen moeten goed op elkaar afgestemd worden, want een grotere watervoorraad zal bij gelijkbijvende zonnecollectorencapaciteit er langer over doen om de gewenste temperatuur te bereiken.

Lees hier verder over zonneboiler berekening.

Zonnecollectoren
Zonnecollectoren

Een zonneboiler voor elk huishouden rendabel !

Ook u kunt sterk besparen op uw jaarlijkse gaskosten voor het verwarmen van water. Er worden geen aparte eisen gesteld aan woningen. De aanschaf en installatie van zonneboilers wordt sterk gesubsidieerd en het is interessant om uw mogelijkheden voor te laten rekenen door gespecialiseerde zonneboiler installatiebedrijven. Via deze website kunt u volledig vrijblijvend en kostenloos offertes, documentie en berekeningen aanvragen bij bedrijven uit uw regio.

Andere zonneboiler installaties

 • Standaard zonneboiler

  Op deze pagina schenken we aandacht aan een standaard zonneboiler. Dit praktische systeem is goed...

 • Compacte zonneboiler

  Op deze pagina schenken we aandacht aan een compacte zonneboiler. Dit compacte praktische systeem...

 • Zonneboiler combiketel

  Een zonneboiler combiketel, ook wel hybride CV-ketel genoemd is een combinatie van een gewone Hoo...

Wilt u ook fors besparen op uw energiekosten met een zonneboiler?

Hoe werkt een zonneboiler ?

Voordelen zonneboilers

Jaarlijkse energiebesparing

Wat kosten zonneboilers ?

Forse subsidies zonneboilers

Geld besparen met zonnepanelen

Installatie van een zonneboiler

Zonnecollectoren

Energieprijzen blijven stijgen

De verwachting is dat door de toenemende schaarste en stijgende vraag de energieprijzen sterk zullen blijven stijgen in de komende jaren. Hierdoor wordt zonne-energie alleen maar interessanter aangezien de besparing hoger zal zijn en de terugverdientijd korter.

Veelgestelde vragen

Soorten zonneboilers

Wie zijn wij ? Contact Disclaimer Privacy

Treechicken BV - KvK nummer 51797917