Standaard zonneboiler
Op deze pagina schenken we aandacht aan een standaard zonneboiler. Dit praktische systeem is goedkoop in aanschaf, eenvoudig in installatie en bespaart aanzienlijk op uw jaarlijkse electriciteitskosten. Ook in de winter, met slechts enkele uren zonlicht is het rendement voldoende voor de dagelijkse behoefte.
Configuratie standaard zonneboiler systeem
Een standaard zonneboiler configuratie bestaat uit minimaal 1 zonnecollector en een boiler alsmede enkele kleinere onderdelen zoals een pomp voor de circulatie, diverse sensoren, een regelingssysteem en tegenwoordig zendt een zonnecollectorinstallatie allerlei data via wifi door wat op de computer of een app op een tablet of telefoon is af te lezen.
Werking van het systeem
De zonnecollector of -collectoren vangen de zonnestraling op via een zogenaamde absorber in de collector. Deze geeft de warmte weer door aan een vloeistof die door fijnmazig leidingwerk aan de achterkant van de absorber loopt. De opgewarmde vloeistof loopt via een leiding naar een warmtewisselaar in de boiler (wat in feite een ge soleerd voorraadvat is dat gevuld wordt met kraanwater). De vloeistof draagt de warmte weer over aan de warmtewisselaar die uiteindelijk zorgt voor de opwarming van het water.
De vloeistof kan in (vacuümbuis)zonnecollectoren wel op lopen tot 200 graden Celsius, maar zal uiteindelijk het kraanwater minimaal verwarmen tot 60 graden Celsius.
Indien iemand de warm water kraan openzet zal het door de zon verwarmde water daar naartoe getransporteerd worden.
Naverwarming
Veelal loopt de warm water leiding via een bestaande HR-ketel (met NZ-keurmerk, naverbranding zonneboiler) en in geval van nacht of grote vraag kan het noodzakelijk zijn dat het water enigszins naverwarmd dient te worden. Dit kost vanzelfsprekend gas, maar slechts een fractie ten opzichte van de verwarming van volledig koud kraanwater.
Capaciteitsbepaling
Hoeveel capaciteit moet een zonneboilerinstallatie hebben ? Dat is afhankelijk van de volgende variabelen:
het aantal personen in de huishouding (de hoeveelheid warm water dat men dagelijks nodig heeft)
de snelheid waarmee warm water moet worden geleverd (zeker op piekmomenten)
de temperatuur die men wil hebben
De capaciteit kan verruimd worden door meer zonnecollectoren te installeren en/of een groter boilervat. Deze onderdelen moeten goed op elkaar afgestemd worden, want een grotere watervoorraad zal bij gelijkbijvende zonnecollectorencapaciteit er langer over doen om de gewenste temperatuur te bereiken.
Lees hier verder over zonneboiler berekening.