Zonneboiler combiketel
Een zonneboiler combiketel, ook wel hybride CV-ketel genoemd is een combinatie van een gewone Hoog Rendementsketel en een zonneboiler. Dit ge ntegreerde systeem gebruikt het door de zon verwarmde water voor zowel warm tapwater als de verwarming van de woning. Pas op het moment dat de capaciteit tekort schiet of op heel duistere en koude dagen zal de CV-ketel gaan bijlopen.
Verwarming van de woning door een zonneboilersysteem kan het beste gebeuren door middel van vloerverwarming, plafond- of wandverwarming. Die vormen van verwarming functioneren uitstekend op basis van 60 graden Celsius water.
Werking van het systeem
De zonnecollector of -collectoren vangen de zonnestraling op via een zogenaamde absorber in de collector. Deze geeft de warmte weer door aan een vloeistof die door fijnmazig leidingwerk aan de achterkant van de absorber loopt. De opgewarmde vloeistof loopt via een leiding naar een warmtewisselaar in de boiler (wat in feite een ge soleerd voorraadvat is dat gevuld wordt met kraanwater). De vloeistof draagt de warmte weer over aan de warmtewisselaar die uiteindelijk zorgt voor de opwarming van het water. Tevens wordt het water ten behoeve van de verwarming c.q. radiatoren opgewarmd.
De vloeistof kan in (vacuümbuis)zonnecollectoren wel op lopen tot 200 graden Celsius, maar zal uiteindelijk het kraanwater minimaal verwarmen tot 60 graden Celsius.
Indien iemand de warm water kraan openzet zal het door de zon verwarmde water daar naartoe getransporteerd worden.
Er kan op een zeer energiezuinige manier met behulp van de hybride zonneboiler installatie het huis verwarmen. Voorwaarde hierbij is wel dat er speciale lage temperatuur radiatoren gebruikt worden en/of vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming gebruikt wordt. Deze verwarmingsmethodes werken bij een lagere temperatuur het beste (rond de 55 graden) en daarvoor is een zonneboiler perfect geschikt.
Capaciteitsbepaling
Hoeveel capaciteit moet een zonneboilerinstallatie hebben ? Dat is afhankelijk van de volgende variabelen:
het aantal personen in de huishouding (de hoeveelheid warm water dat men dagelijks nodig heeft)
de snelheid waarmee warm water moet worden geleverd (zeker op piekmomenten)
de eis aan de voorverwarming van de CV ketel leiding
de temperatuur die men wil hebben
De capaciteit kan verruimd worden door meer zonnecollectoren te installeren en/of een groter boilervat. Deze onderdelen moeten goed op elkaar afgestemd worden, want een grotere watervoorraad zal bij gelijkbijvende zonnecollectorencapaciteit er langer over doen om de gewenste temperatuur te bereiken.
Lees hier verder over zonneboiler berekening.
Een zonneboiler voor elk huishouden rendabel !
Ook u kunt sterk besparen op uw jaarlijkse gaskosten voor het verwarmen van water. Er worden geen aparte eisen gesteld aan woningen. De aanschaf en installatie van zonneboilers wordt sterk gesubsidieerd en het is interessant om uw mogelijkheden voor te laten rekenen door gespecialiseerde zonneboiler installatiebedrijven. Via deze website kunt u volledig vrijblijvend en kostenloos offertes, documentie en berekeningen aanvragen bij bedrijven uit uw regio.