Zonne energie
In Nederland en andere West-Europese landen komt veel zonnestraling terecht, z'on 50 % van wat er in de Sahara wordt ontvangen. Ruim voldoende dus. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over zonnestraling, zonne-warmte en zonnestroom.
De zon: onuitputtelijke bron van energie
Op meer dan 150 miljoen kilometer van de aarde vandaan staat de zon, een middelgrote ster met een levensduur van naar schatting nog zo'n 4 miljard jaar. Het licht en de warmte van de zon maken het leven op aarde mogelijk. Alle op aarde aanwezige energiebronnen zijn ontstaan door de zon.
Heel, heel veel zonne-energie
De zon zendt allerlei soorten straling uit, waaronder radiogolven, gammastraling, ultraviolet licht etc. Zo'n 14 % van de zonnestraling bereikt de continenten van de aarde. De rest komt in de watermassa's van de aarde terecht of wordt weerkaatst of geabsorbeerd door de dampkring. Hoewel het slechts om 14 % gaat is dat al net zoveel als 2500 keer het energieverbruik van de gehele wereldbevolking !
Zonne energie boiler
Het concept van een boiler bestaat al meer dan 75 jaar: door middel van electriciteit wordt een spiraal verhit die op zijn beurt het water in de boiler weer verwarmd. Door middel van een thermostaat kan de temperatuur bepaald worden. De omvang van de boiler bepaalt het aantal warme liters water dat men ter beschikking heeft. Een electrische boiler is echter duur: het verwarmen van water met electriciteit is een stuk kostbaarder dan het verwarmen met gas bijvoorbeeld en hoe groter de boiler is des te kostbaarder het wordt om die hoeveelheid water warm te houden.
Een zonne energie boiler heeft ook als belangrijkste functie om warm water te leveren. Echter wordt dit niet middels electriciteit gedaan, maar middels gratis zonne energie. De zonnewarmte wordt opgevangen door zogenaamde zonnecollectoren. Zonnecollectoren zijn leidingen die hetzij in een platte bak zitten of als vacuümbuizen worden uitgevoerd. In de leidingen zit een vloeistof die opgewarmd wordt door de zon. De temperatuur kan oplopen tot wel 90 graden Celsius bij relatief kleine hoeveelheden zonlicht en een relatief klein collectoroppervlak (circa 2 m2). De opgewarmde vloeistof loopt via een spiraal c.q. warmtewisselaar door de vloeistof in het boilervat en verwarmd op die manier het water.
Hoe groter de hoeveelheid warm water die men wil hebben is (=gelijk aan het voorraadvat van de boiler) des te groter is de besparing. Door het toevoegen of koppelen van collectoren is men in staat om meer warmte te produceren bij minimaal daglicht of om een grotere hoeveelheid water te verwarmen.
Naast het leveren van warm water is het ook mogelijk om de gehele woning te verwarmen met gratis energie. De beste verwarmingsmogelijkheid is dan bijvoorbeeld vloer of wandverwarming aangezien deze een gelijkmatige lagere verwarmingsvloeistof nodig hebben (maximaal 55 graden Celsius).
Met een boiler op zonne energie kunt u alle kanten op en het belangrijkste is wel dat zonne energie gratis is en u gratis stookt nadat u de boiler binnen circa 15 jaar hebt terugverdiend. Niet onbelangrijk daarbij is dat bij een stijging van de energieprijzen in de toekomst uw besparingen nog groter zullen zijn.
Komende 15 jaar ook 120 % stijging energieprijzen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt dat in de afgelopen jaren de gemiddelde energieprijzen in Nederland met maar liefst 120 % zijn gestegen, terwijl de gemiddelde prijsstijging van andere diensten en producten slechts 35 % was. De verwachting is dat in de komende 15 jaar de energieprijzen zullen blijven stijgen, vanwege:
toenemende vraag vanuit snelgroeiende landen zoals Brazili , China en India
afnemend aanbod omdat fossiele bronnen langzaam maar zeker opraken
afnemend aanbod vanuit Midden-Oosten vanwege de continue politieke & bestuurlijke problemen en bedreigingen
prijsopdrijving door OPEC-landen
verdere belastingverhoging & accijnzenverhogingen door overheid
door inflatie
Zonne energie loont !
Het loont om nu te investeren in duurzame energie en duurzame isolatie van de woning. Binnen 10 tot 15 jaar verdienen woningeigenaren en huurders hun initi le investering compleet terug (op basis van de huidige energieprijzen, indien deze stijgen (wat waarschijnlijk is) worden de investeringen nog sneller terugverdiend) en na 10 tot 15 jaar is men onafhankelijk van de energiemarkt alsmede nieuwe belastingverhogingen van de overheid.